Dofter, Mannabies

Naturliga dofter och sinnestämning

Naturliga dofter. Kopplingen mellan doft och sinnesstämning är inte en uppfinning gjord av poeter och parfymmakare. Vårt luktsinne och dess luktreceptorer är direkt anslutna till det limbiska systemet, reptilhjärnan, den äldsta och mest primitiva delen av våra hjärnor och platsen för våra känslor och som styr kroppens nerv- och hormonsystem.

Redan innan vi ens hinner ta emot doften på det medvetna planet och hunnit tänka ut att  ”Det här är ju vanilj” har doften hunnit aktivera det limbiska systemet och utlöst djupgående känslomässiga reaktioner.

Doften lägger grunden för din sinnestämning som skulle kunna beskrivas som din inre mentala arbetsmiljö. Medan en dålig lukt gör dig reflexmässigt trött och passiv plockar den goda doften fram positiva känslor som både stärker din kreativitet, skärpa och handlingskraft.

Naturliga dofter gör dig på gott humör

Det finns övertygande belägg på att behagliga dofter kan förbättra vårt humör och känslan av välbefinnande. Till och med våra förväntningar på en doft kan få effekter på humöret, stämningen och hälsofördelarna.

Det är inte en slump att ett köpcenter, bilindustrin och modeindustrin med flera använder dofter som resurs för att få dig på ett visst humör.

Skönheten sitter i betraktarens näsa

De positiva känslomässiga effekterna av behagliga dofter påverkar också vår uppfattning om andra människor. I experiment tenderade porträttfotografier som exponerats för behagliga dofter att få högre attraktionsbetyg än de som inte exponerats för dofter. Med viss tvetydighet drog man slutsatsen att människor, åtminstone den ”genomsnittliga” personen med behaglig doft upplevs som mer attraktiv.

Läs mer om dofter. Hur gott vill du dofta?