Dofter och doftsinnet

Dofter och doftsinnet – Fem spännande fakta

Dofter och doftsinnet – Fem spännande fakta. Sedan mänsklighetens äldsta tider har människan hämtat njutning och styrka genom att stryka doftande ämnen på huden. Väldoft är tidlös, universell och en mäktig kraft i våra liv, vid riualer, i läkekonsten, myter, vid förberedelser för erövringar och för döden. Så varför inte lära lite mer om dofter och doftsinnet tänkte vi.

Det finns mycket forskat och berättat om dofter och vårt doftsinne. Hur de påverkar oss och hur viktiga de är för vårt välmående och rentav för vår existens.

Doften och våra känslor

Människans uppfattning av en doft består enligt studier inte bara av känslan av själva doften. Upplevelsen av en doft är ofta starkt förknippad med en specifik erfarenhet, upplevd samtidigt med den doft som förekom vid en situation eller händelse.

Undersökningar gjorda om reaktioner på dofter visar att vi kan uppleva en doft som positiv eller negativ, enbart baserad på känslomässiga associationer.

Reaktionen kommer före upplevelsen

Ofta framkallar doften känslomässiga reaktioner till och med innan vi ens hunnit ta emot doften på det medvetna planet. Redan innan vi uppfattat och identifierat doften har den hunnit aktivera hjärnan och utlöst en reaktion på det djupare känslomässiga planet. Detta har sin förklaring i att våra luktreceptorer som sitter i våra näsor är direkt anslutna till det limbiska systemet, reptilhjärnan. Det vill säga den äldsta och mest primitiva delen av våra hjärnor och platsen för våra känslor.

Doftsinnet viktigt för den mentala hälsan

Övertygade doftforskare menar att behagliga dofter kan förbättra vårt humör och känslan av välbefinnande. Några hävdar vidare att vissa psykiatriska sjukdomar är nära kopplade till underskott av vissa dofter och föreslår att tester av patienternas luktförmåga bör vara en del av diagnosen. Zinktillskott har visat sig vara framgångsrik vid behandling vid nedsatt lukt- och smakförmåga.

Miljoner doftreceptorer i näsan

Människans doftsinne utförs av två små luktdetektorer, små punkter i näsgångarna som består av fem till sex miljoner celler, så kallade doftreceptorer. Med dessa kan vi känna igen tusentals olika dofter, till och med om doftpartiklarna utgör en sån liten andel av luften som en miljarddel. Så även om vi inte kan konkurrera med en spårhunds luktförmåga, som har cirka 220 miljoner doftreceptorer, kan vi ändå känna ”spår” av människor i luften.

Utan doftsinnet existerar nästan inte smaksinnet

Den mänskliga näsan är i själva verket det huvudsakliga organet för både smak och lukt. Medan de så kallade smaklökarna på våra tungor kan urskilja fyra – fem identifierade smaker – sött, surt, bittert och salt, känner vi tack vare vårt doftsinne, igen alla de andra tusentals smakerna.

Dofter och doftsinnet

Mannabies värld handlar mycket om hantverket och god kvalitet, varav doften är en viktig egenskap. Här kan du börja om du vill läsa om våra produkter ur ett doftprespektiv. Hur vill Du dofta?

Källa: ”The smell report” och övrig research

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *