Skäggolja och akne, funkar det?

Skäggolja och akne, funkar det?

Skäggolja och akne, funkar det? Skägg och hud hänger tätt ihop. Vilken typ av hud du har beror både på ärftliga faktorer, på vilka kostvanor du har och hur du sköter huden.

Akne, även kallat finnar sägs vanligtvis att vara orsakad av inflammation i talgkörtlarna som finns i hårsäcksmynningen. Inflammationen i sin tur kan vara en följd av en infektion, orsakad av bakterier som finns på huden. Orsaken till akne kan även vara en blockering av porerna som hindrar huden att göra sig av med slaggprodukter. Denna blockering kan skapa inflammation eller förstärka reaktionen på en pågående inflammation.

En naturlig fråga som uppstår är om det är lämpligt att använda skäggolja på en hud med akne. Skäggoljan är ju fet och skulle möjligen bidra till att förvärra situationen genom att hindra hudens naturliga utrensningsprocess. Och det är här skillnaden mellan syntetiska hud- och skäggvårdsprodukter och naturliga dito gör sig tydlig.

De syntetiska produkterna innehåller ofta mineraloljor, så kallade biprodukter från petroleum, till exempel vaselin och paraffin. Dessa oljor, sägs av expertis, vara helt olämpliga som hudvårdsprodukter och har ingenting med vård att göra. Dessa oljor hjälper möjligtvis kortsiktigt. Istället lägger oljorna sig som en tunn hinna över hudenoch hindrar näring att tränga in i huden samtidigt som det hindrar huden från att andas och rensa ut slaggprodukter, vilket ju är en av hudens viktiga funktioner.

En bra skäggolja innehåller naturliga vegetabiliska oljor som innehåller nödvändiga fettsyror som stimulerar cellernas arbete. En naturlig skäggolja hjälper även huden och skägget med att behålla sin naturliga fuktighet. Den tillför dessutom näring och vitaminer, både till huden och de naturliga hudbakterierna befinner sig där.

En annan ingrediens, de eteriska oljorna (naturliga doftämnen) bidrar med inflammationshämmande, antiseptiska, lugnande effekter.

Skäggolja och akne, funkar det?

Skäggolja och akne funkar bra. Även om skäggoljan inte kan sägas bota akne kan den dämpa problemen något och göra gott för huden och skägget på samma sätt som den gör för övriga hudtyper.  Har du en hudtyp med akne ska du möjligen vara observant på skäggoljor med hög andel av de fetare oljorna, kokos och jojoba som kan täppa för porerna något. Möjligen kompenseras de sig själva genom att innehålla nyttiga antiinflammatoriska ämnen.

Har du en hudtyp med akne ska du hålla utkik efter oljor med bra och renande eteriska oljor som citron, enbär, tea-tree, gärna med blandningar med oljor som balanserar talgkörtelproduktionen, till exempel geranium, lavendel och sandelträ.

Läs även:

Mår huden bra så mår skägget bra

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *